Interjú Alyona Crower írónővel


 Interjú Alyona Crower írónővel, a nemrégiben megjelent Árnyak és csillagok című fantasy regény szerzőjével



Néhány éve a Wattpadon keresgélve bukkantam rá az írónő Bárcsak igaz volnál című regényére. Nagyon megszerettem Rosemary és Noah történetét, akik téren és időn át esnek szerelembe egymással, és igyekeznek legyőzni az őket elválasztó akadályokat. Azt a regényt befejezve tudtam, hogy mindent olvasni akarok, ami kikerül a kezei közül. Szenvedéllyel alkotja meg a karaktereit, a helyszíneket, és csodálatos képességgel tölti meg érzésekkel a világait. 




Fogadjátok szeretettel a beszélgetésünket!


BKN: Ahogy a bevezetőben is említettem, a Bárcsak igaz volnál című romantikus fantasy regényed kapcsán figyeltem fel rád. Az Árnyak és csillagok szintén fantasy, a romantika is szerepet kap benne, mégis más, mint a korábban megjelent regényed. Miben különböznek?


Alyona Crower: Bár mindkettőben megjelenik a fantasztikum és a romantika, de más-más hangsúlyban. A Bárcsak igaz volnál című regényemben a fő helyet a romantikus szál kapta. Az olvasó végigkövethet egy „majdnem” reménytelen szerelmet, míg az Árnyak és csillagokban ez a vonal kevésbé erőteljes. Ott inkább a fantasyn van a hangsúly, a két különböző uradalom, a cárság és a királyság, a mágia bemutatásán. A karakterek is sokkal mélyebbek, többdimenziósak, a problémáik túlmutatnak a szerelem utáni sóvárgáson, egy esetleges családon belüli erőszakon, mert itt a két uradalom jövője a tét, a főszereplők, Snezana, Rada, Darien és Anatolij boldogulása.


BKN: A középkor kemény világát megspékelted egy titokzatos és félelmetes erdővel, sokak számára ismeretlen istenekkel és lényekkel – gondolok például Danára, Szrtibogra, Morozkóra, Csernobogra, Szugyenyicára, ruszalkákra, Baba Jagára –, tele raktad ármánnyal, hatalomvággyal, de került bele remény és vágy is. Honnan jött az új könyv alapötlete? Mennyire volt „melós” a megírása? Arra gondolok, mekkora kutatómunkára volt szükséged, hogy megalkosd a világot? Mennyi idő alatt kristályosodott ki a cselekmény?


Alyona Crower: A történet kezdetben egy novella volt, aztán lett belőle egy novellaciklus, végül egy egész regény épült rájuk, a novellák pedig Darien előzménytörténetévé váltak. A teljes megírás majd’ egy évig tartott, a kutatómunka jóval tovább. Rengeteg szláv folklórról szóló könyvet és cikket olvastam, jó párszor átírásra került a regény. Nem egyszerű belehelyezkedni a középkori szláv világba. Más a beszédstílus, nem lehet mai modern szavakat, szlengeket használni, az öltözékek meg sem közelítik a mostanit, még egy nyereg is másképp nézett ki. Fatányérból ettek, a kád még akkoriban nem volt elterjedt, előszeretettel jártak az emberek fürdőházakba. Az alá-fölérendeltségi viszonyok szembetűnőek voltak. Mindenki küzdött valamiért. Volt, aki jól akart házasodni, más világot szeretett volna látni, megint mást a múltja kísértett vagy épp a hatalom megszállottja lett. Végül elérik a céljukat. Ki így, ki úgy.


BKN: Mi szerzett nagyobb örömet az írásában? Vannak, akik imádnak karaktereket alkotni, mások inkább a cselekményt szeretik szövögetni, megint mások a történetek világának csiszolását imádják. Te melyik részét szeretted az írásnak ennél a regénynél?


Alyona Crower: A kutatómunkát. A karakterek személyisége már megírás előtt adott volt. Tudtam, hogy akarok egy magánakvaló várúrt, akit titkok öveznek, egy lányt, aki többre vágyik, de elfogadja azt az életet is, amit él, egy másik lányt, aki úgyszintén többre vágyik, és mindent megtesz, hogy azt el is érje, és egy őrparancsnokot, aki a régmúlt megaláztatásait lerázva magáról könyörtelenné válik. A történetben nincs csak jó vagy csak rossz karakter. Mindegyik valamilyen szinten önző, de szeretni is képesek. Az a különbség közöttük, hogy van, aki bármit elkövet a feljebbjutásért, más pedig jóhiszemből cselekszi a rosszat.

A világépítést is szerettem. A cárság nagyon hasonló elven működik, mint a középkorbéli, mégis szabadabban lehet benne mozogni, mivel fiktív helyszín. A királyság egy teljesen más világ. Az időjárás és az állatvilág sem szokványos, a bódult mulatozások mindennaposak. Míg Solovejka maga a komorság, a földhözragadtság, addig Uswaria egy nagy és színes cirkusz. 


BKN: Az árnyak és csillagok – A sötét erdő őre magánkiadásban jelenik meg, ami egy írónak külön kihívás. Mennyire volt rögös ez az út számodra? Sok időbe telt a megfelelő szakemberek megtalálása? Melyik fázist élvezted leginkább?


Alyona Crower: Sokat és sokszor kérdeztem, és jó párszor úgy éreztem, kevésbé segítőkészek az emberek, így magam indultam el, és kerestem fel nyomdákat, szakembereket. A szerkesztő adott volt egy publicista és irodalmi szerkesztő személyében, volt külön egy lektorom, és két grafikussal is dolgoztam együtt. A folyamat végére letisztult a kép, hogy a legközelebbi alkalommal mit és hogyan szeretnék máshogy, illetve mi az, amin nem változtatnék. Mindegyik munkafolyamatnak megvolt a maga szépsége.


BKN: A szláv mitológiával miattad-általad ismerkedem, nekem úgy tűnik, hatalmas potenciál van benne, végtelen számú történetet lehet az ezzel átitatott közegbe álmodni. Hogyan tovább? Várhatunk folytatást Snezana és Darien történetéhez?


Alyona Crower: Igen, jövőre mindenképp várható a folytatás, amivel le is zárul Darien és Snezana története. Rada és Anatolij sorsa is eldől, Anatolijé előbb, mint ahogy az olvasó várná. A történet második része jóval szívszorítóbb lesz. A Sötét erdő őrében csak érintőlegesen volt jelen a halál, a második részben már kézzelfoghatóvá válik. Az olvasó többet kap Jagából, a Sötét erdőből, és egy új helyszín is becsatlakozik a történetbe.


BKN: Darien előzménytörténetével van valamilyen terved?


Alyona Crower: A Holló-ciklus négy novellából áll, ezeket szeretném egybefogni, és e-bookként eljuttatni azokhoz, akik olvasták az Árnyak és csillagokat. Úgy érzem, ez még kell ahhoz, hogy megismerjék teljes egészében Darien múltját. Valamint létezik két térkép, ezeket a közösségi oldalakon fogom közzétenni.


BKN: Hogyan juthatnak hozzá az olvasók az Árnyak és csillagok című könyvedhez?


Alyona Crower: Remélhetőleg pár héten belül országos terjesztésben is kapható lesz, addig nálam vagy ezen a linken lehet hozzájutni:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScAlpICj7HYIQ-RfKKSMbwu0-q1tbz_0AVua0WGiI8s8UiuWQ/viewform?fbclid=IwAR2XtgAyxv_cUffBImWTeqVtKL1MXnaripq-fAnyhGzgibzUE3kvhGjAwLo

BKN: Köszönöm szépen a válaszaidat!


Ne hagyjátok ki Alyona Crower regényét, igazi csemege a fantasy rajongóknak! A gyönyörű borító egy nagyon izgalmas, egyedi történetet rejt! 


És a végére hagytam azt, hogy hol találhatjátok meg az írónőt: 

https://alyonacrower.com/

https://www.facebook.com/alyonacrower

https://www.instagram.com/alyonacrowerwriter/

https://moly.hu/alkotok/alyona-crower




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Interjú Emma ZR írónővel

Győrvári József: Szellemtúra