Tánczos Tamás: A mérleg nyelve

 


Tánczos Tamás: A mérleg nyelve

A regény egy olyan téma köré összpontosul, mely nagyon sok embert érint közvetve vagy közvetlenül, esetleg generációkon átívelőn. Az iskolai bántalmazás – verbális és tettleges formában is – lelket nyomorító volta nem kérdés, az már annál inkább, miként lehet kilépni ördögi köréből. 

Salem, 1980-as évek. Négy barát, akiket a kiközösítésük köt össze, igyekszik túlélni az iskolai szekálásokat. Egy váratlan felfedezés révén kezükbe kerül a szokatlan megoldás, és a híres okkultista könyvével felszerelkezve vakmerő és naiv vállalkozásba fognak: úgy döntenek, megidéznek egy szellemet, akit majd arra utasítanak, hogy büntesse meg a bántalmazójukat. Nem is sejtik, mekkora hibát követnek el…

A regény felépítése, a narráció és a tempója is nagyon tetszett! Örülök, hogy minden nézőpontot megismerhettem; a négy kiskamasz( Fred, Doug, Brian, Robbie) félelmeit és frusztrációit, valamint a szemétkedő fél (Rob) miértjét is. Gyorsan haladtam vele, mert érdekelt, mi történik a gyerekekkel. Amikor Fred könyvek iránti szenvedélye bűnre csábítja, és aztán rájön, hogyan lehetne véget vetni az őket érő bántásoknak, az egyszerre szívszorító és izgalmas. Aztán jött a lázas keresés, ahogy körbejárták az egész várost, hogy megtalálják a megfelelő helyszínt a tervükhöz. És maga az idézés, nos az ilyesmi nem életbiztosítás, ez be is bizonyosodik. Jó ötlet volt Margaret szerepét a barátjuk megmentése által fontosabbá tenni. 

Érdekes volt olvasni, ahogyan megkérdőjelezik barátságuk gyökerét, ahogy kamaszként fejtegetik a viszonyaikat, és hogy a végén a szövetségüket egy hatalmas titok teszi teljesebbé. 

A srácok történetének olvasása közben rám tört a nosztalgia, jó és rossz értelemben egyaránt. Az iskolai kiközösítés negatív emlékeket idézett, azonban a mi szellemidézési próbálkozásaink megmosolyogtató része a múltamnak. És az első szerelem… nagyon jól volt felépítve a két karakter közeledése, még Margaret idétlen „vallomásai” is bejöttek. Mivel a szereplői tizenévesek, bátran ajánlom nem csak felnőtteknek, hanem kamaszoknak is. 
Az egyik kedvenc jelenetem, amikor az egyébként szófogadó gyerekek „ártalmatlanná” teszik egyikük édesanyját, nehogy megakadályozza azt, amire készülnek. Nagyon pörgősen lett megírva, és igazából még viccesre is sikerült az elkeseredett küzdelem! 
Többször is nevettem olvasás közben, és úgy ahogy van, nagyon élveztem ezt a történetet.

A könyv olvasása közben egy nagy író fontos műve (Stephen King – Sorvadj el!) is felrémlett bennem, ha szeretnétek tudni, hogy miért, olvassátok el Tánczos Tamás első regényét! 

BKN

A könyv megvásárolható a Smaragd Kiadó webshopjában: 
https://smaragdkiado.hu/termek/tanczos-tamas-a-merleg-nyelve/



Fülszöveg: Négy kiközösített gyerek, akik barátra lelnek egymásban. Fred, Doug, Brian és Robbie. Kitaszítottak, mert mások és mást szeretnek, mint az átlag. Fred, amiért szeret olvasni, Doug, mert dagi, Brian, aki a táncokért rajong és Robbie, akinek tanár az anyukája. Az iskolában eltöltött napjaik többnyire a túlélésről szólnak. Kénytelenek elviselni Rob Brown terrorizálását. Egészen addig, amíg Aleister Crowley, a híres okkultista egyik személyes tárgya a kezükbe kerül, ami lehetőséget nyújt számukra, hogy bosszút álljanak. Azonban ez olyan következményekkel jár, ami nem csak a fiúk barátságát teszi próbára, hanem Salem városát is megrendíti. Egy biztos: a történet végére már senki nem lesz ugyanaz, mint az elején.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Interjú Alyona Crower írónővel

Interjú Emma ZR írónővel

Győrvári József: Szellemtúra