Zara Zhavon: Shalini – A pokol vizén élni




 Zara Zhavon: Shalini – A pokol vizén élni 


Te mit tennél, ha ELRABOLNÁNAK? 

Maga a felvetés is abszurd… – gondolhatnád, de most mégis, próbáld beleképzelni magad ebbe a helyzetbe!

Gőzöm sincs, én mit tennék. Nincsenek meg az eszközeim, amivel védekezni tudnék, sem testileg, sem mentálisan nem úgy vagyok beállítva, hogy képes legyek küzdeni. Ezzel nem degradálom magam, csak tudom, hogy így van. 


Ennek a regénynek a magva pont az, hogy Sárát elrabolják. Időnk sincs felocsúdni, remek indítással már az első oldalon elkezdődnek az izgalmak! Mikor Sára ráébred, hogy mi is történt vele és hogy esélye sincs a szabadulásra, beletörődik az őt ért verésekbe, megaláztatásokba, csak azt kívánja, vége legyen és meghaljon. Csupán a családjáért vérzik a szíve. Azonban amikor váratlanul engedményeket kap, szabadon járkálhat a börtöneként szolgáló luxushajón (bizonyos keretek közt), sőt a verések is abbamaradnak, akkor nyomozni kezd és a kiutat keresi. Lázasan töri az agyát a megoldáson, közben olyan dolgokról szerez tudomást melyekről akkor még nem tudja, később milyen fontosak lesznek. És akkor valami váratlan dolog történik. Vajon az elméje börtönéből is kész kiszabadulni? 

Az E/3-as narráció ellenére közel kerültem a szereplőkhöz és meg is kedveltem őket. 

Sára karaktere nagyon el lett találva. Az extrémsportokat űző, adrenalinfüggő lány úgy viselkedett kiszolgáltatott helyzetében, hogy az meglepte fogvatartóit. Az életben maradásához persze másra is szükség volt: némi szerencsére, egy nő korábbi halálára, és bűntudatra. Végig azt éreztem, a cselekedetei teljesen hitelesek. Szókimondó természetű, karakán lány, akit ugyan megtörtek, de eltiporni nem sikerült.

Casey pont az a férfi karakter, akit igazán kedvelek: erős, kitartó, a szívügyekben pedig nem csapongó, hanem hűséges típus. 

Hideg fejjel gondolkodó katona, aki talán életében először hoz nem átgondolt döntést. Magyarországra érkezik, mert nem tudja kiverni a fejéből a megmentett lányt. A nyelvi nehézségek ellenére gyorsan beilleszkedik Sára szeretetre méltó családjába, még a dilisnek és szenilisnek nézett, rendre furcsán viselkedő nagymamával is összebarátkozott. A nagyi az egyik kedvenc szereplőm, imádtam, ahogy ő és Casey egymásra hangolódtak! 

Tetszett, hogy Sára nem omlott azonnal Casey karjaiba, bennük volt a kétely, vajon az érzéseiket csak az okozza-e, hogy ő mentette meg a lányt. Fokozatosan kerültek egyre közelebb egymáshoz, semmi sem volt elkapkodva, ami remek, mert nem szeretem, amikor a könyvekben ezt a részt felgyorsítják. A lány reakciói itt is jól el lettek találva, a félelmei egyáltalán nem lettek eltúlozva, sőt, ha gyorsan történnek köztük a dolgok, azt irreálisnak találtam volna. 

A történet végéig motoszkáltak bennem a következő kérdések: Vajon Sára hozzá tud szokni újra az érintésekhez? Képessé válik érzelmileg közel engedni magához valakit? Egyáltalán, a „testőre” védelme nélkül emberek közé tud menni valaha? 

Ez a könyv olyan, akár egy jó akciófilm! 

A cselekmény nagyon pörgős, váratlan helyzetek sorát adta, sokszor éreztem úgy, hogy nem is egy regényt olvasok, inkább egy szuper filmet nézek. A verekedős jelenetek úgy lettek megírva, hogy olykor feljajdultam, már-már hallottam a csontok törését. A motorozások, az autós üldözések alaposan megdobták a pulzusom. Szóval, kalandregény a javából!

Zara Zhavon stílusa nagyon bejött, a humora eszméletlen! Be lehet préselni egy izomkolosszust egy Daewoo Matizba? Be hát! Imádtam a mellékszereplők beceneveit (például: Izzadós, Poloskás, Boltitolvaj). A hasonlatok némelyikén szintén könnyesre nevettem magam, bár úgy gondolom, hogy alapvetően nem egy humorosnak szánt alkotás. 

Az infók jól voltak adagolva, a sztori sehol sem ült le, én egyszerűen imádtam. A romantikus vonal nem volt tolakodó, sem eltúlzott, így férfiaknak és a nyálas szerelmi szálat nem kedvelőknek is bátran ajánlom. 

A Shalini – A pokol vizén élni egy olyan könyv, ami bekerül az „Újraolvasandók” közé. 

BKN

A könyv megvásárolható a Smaragd Kiadó webshopjában:

https://smaragdkiado.hu/termek/shalini-a-pokol-vizen-elni/




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Interjú Alyona Crower írónővel

Interjú Emma ZR írónővel

Győrvári József: Szellemtúra