Gyermektelenül


 Gyermektelenül, Érzékeny téma antológia


Három csoda gyerekem van, ám mellette baromi nagy empátiával bírok, tehát meg tudom érteni azokat a nőket is, akik valamilyen okból nem szeretnének szülni, de különösen együtt tudok érezni azokkal, akik elvesztették a babájukat. Mindenki egyéni döntése kellene, hogy legyen, vállal-e gyermeket. Emiatt is voltam kíváncsi erre az antológiára, vajon milyen történeteket rejthet: kinek miért nincs gyermeke? Hogyan dolgozzák fel a gyermektelenek a társadalmi elvárások súlyát? Egyáltalán, csak olyan emberekről olvashatok majd, akinek nem született babája? 


16 történet fért a kötetbe, ennyi nézőpontból láthatjuk a téma bemutatását. Szívesen olvastam volna még, mert bár sok szituációt láttam, volt olyan, amit hiányoltam. Ettől függetlenül széles spektrumát öleli fel a kötet ennek az érzékeny témának. 


A témaválasztásról: örök vita tárgya, hogy mi a jobb, gyereket szülni és nevelni, vagy a tudatos gyermektelenséget választani. A gyerekes szülők általában kikezdik azokat, akik egyáltalán nem vágynak gyermekáldásra, ebben a kötetben is találhatunk olyan történetet, melyben ez megjelenik. Arra is kapunk egy képet, hogy milyen, amikor valakinek vannak gyerkőcei, de nem tudja kire bízni őket, aztán belekapaszkodik a legelső emberbe, aki eszébe jut. 


Minden egyes írásban volt valami, ami megfogott, több olyan is akadt, mely könnyeket csalt a szemembe, mert a papírra vetett emberi sorsok kilátástalansága, vagy a szereplők bátorsága, esetleg gyermek iránti vágya annyira meghatóan lett megjelenítve.


Kedvenc novelláim:

– A. F. Songtól az Anya csak egy van. Tetszett a lefestett jövőkép, az új törvények (melyekben egyébként látok rációt), amik eleinte még elég jól lettek betartatva, de azok szigorításával átestek a ló túloldalára. Az édesanya bár az erőszakot választotta, hogy visszaszerezze a kincsét, mégis teljesen megértettem a tettét. A novella ugyan nem hibátlan, mégis az egyik kedvencem.

– Bodori Panna: Önző című novellájában először a gyönyörű fogalmazás tetszett meg. Remekül adagolta az információkat, sorról sorra kíváncsibbá tett. A történet olvasása során felmerült bennem, vajon ki az önzőbb: az, aki nem óhajt utódot, vagy az, aki csak azért szeretne, mert időskori támaszként tekint rá?

– Harmadikként pedig szeretném kiemelni Alex L. Hooper írását, vagyis az Egy végzet kezdetét. Már a címe is megtetszett. A novella maga – mely egy sötét jövőképet tár elénk – pedig annyira bejött, hogy akár egy regényt is el tudnék képzelni ilyen nyitással.


Ajánlom mindenkinek, mert a benne lévő írások közt bizonyára akad olyan, ami bármelyik olvasót megérintheti, elgondolkodtathatja, vagy együttérzésre késztetheti, hiszem a téma fontos szerepet tölthet be mindannyiunk életének valamelyik szakaszában.

BKN

A könyv utolsó darabjai 40% kedvezménnyel megvásárolható a kiadó webshopjában:

https://www.stilusestechnika.hu/termek/gyermektelenul/


A könyv az ismertebb könyvesboltokban már csak online vásárolható, bolti készleten csak a Líra két boltjában elérhető:

KELLO: https://webshop.kello.hu/gyermektelenul-antologia

Libri: https://www.libri.hu/konyv/gyermektelenul-antologia.html

bookline: https://bit.ly/3WP2Edt

Líra: https://bit.ly/3UxBBBE


Ha szeretnél beleolvasni a kötetbe:

https://www.stilusestechnika.hu/gyermektelenul-beleolvaso/


 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Interjú Alyona Crower írónővel

Interjú Emma ZR írónővel

Győrvári József: Szellemtúra